İçine dalmadan önce 2 şey açıklamak istiyorum.
1- Hayır ciğerde su toplamaz: 4,5 senedir kullanıyorum. sünger Bob’a dönmediysem ciğerde su toplamaz demektir. Ayrıca elektronik sigarada olup ta hamamda olmayan tek şey nikotin. Tüm hamamcılar, ciğerlerinde su toplandı şikayetiyle doktora gitmiyorsa bu iddia nikotin ciğerde su toplatır mantığına gider ki 45 senelik sigara hayatımda sünger Bob’dan da beter olmam gerekirdi. (Tabii tüm tiryakilerle beraber.) Hayır efendim ciğerde su toplamaz…
2- Sigaradan elektronik sigaraya geçenlerin bahsettiği pek çok yan etki, sigarayı bırakma kaynaklıdır. Elektronik sigarayla ilgisi yoktur. Bu etkiler sigarayı bırakanlarda da görülen etkilerdir. Alınan buharla hiç bir ilgisi yoktur.
Bahsi geçmişken, sigarayı bırakınca görülen (Elektronik sigaraya geçsin veya geçmesin) semptomlara hızlıca göz atalım:
Yani, sigarayı bırakıp buhara geçip te bu etkilerle karşılaşınca, bunun elektronik sigaradan kaynaklı olduğuna sigarayı bırakmış olmakla ilgisi olmadığına eminmisiniz?
Sigaradan buhara geçince yukarıdaki semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü buharınızda sigarada olan kimyasallar yoktur. Ama bunlar asla buharlamanın yan etkileri değildir.
Bu semptomları yaşama nedeniniz sigaradan aldığınız bir sürü pisliğin gelmesi durunca vücudunuzun kendisini temizlemesi ve yeni duruma uyum sağlama işlemidir. Bu zehir akışı durunca vücud kendini onarmaya ve temizlemeye başlar. yukarıdaki pek çok olgunun yaşanma sebebi budur. Ayrıca vücudunuz bir çok maddenin yokluğuna da uyum göstermek zorundadır. Sigarada ishale sebep olan bir madde vardır. Tabii bu madde kesilince insanın kabız olması çok normal.
Şimdi daha çok oturdu taşlar yerine değil mi? Gerçi üzülecek te bir şey yok hep kötü etkileri yok sigara bırakmanın. ya da buhara başlamanın. Olumlu etkilerini yaşadıkça bana hak vereceksiniz. (Düz yolda yürüyemiyordum, şimdi yokuşlar çıkıyorum yahu)
Ne zaman sosyal medyada bir şikayet çıksa sağlık problemi diye bütün şimşekler elektronik sigaraya çevriliyor.
Bununla beraber her geçen gün buhar karşıtlarının yanlış olduğu ortaya çıkıyor. Her gün yeni bir olumlu rapor çıkarak buharlamanın sigaradan daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.
Buharın yan etkileri ile sigaranın yan etkilerini bir bir yazsak yan yana Kimin kazanacağı hemen belli olur. Her ne kadar daha yeterli veri toplanmadı gibi bir sığınma olsa bile gerçek, gerçektir. En azından likitlerde 0 mg nikotin ihtimali var ki bu da en büyük düşmanı alt edebilir.
Burada elektronik sigaranın neden daha sağlıklı bir opsiyon olduğunu anlatmayacağım tekrar tekrar. Bu bizim sitede de, elektronik sigara bloglarında ve sitelerinde de defaaten anlatıldı zaten. Sonuçlar bilimsel kesinlik kazanacak kadar uzun istatistiklere dökülemedi henüz. Ama buharlama sigaranın çok daha sağlıklı bir alternatifidir demek çok ta yanlış olmaz. En azından şimdilik.
Peki o zaman buharlamanın muhtemel yan etkilerine bir göz atalım:
Sadece sigarayı bırakmakla oluşanlara bakarsak bunun o kadar da kötü olmadığını görürüz değil mi?
Ağzınız mı kuruyor? Biraz daha fazla su için kolayca geçer. (PG ve VG yüksek oranda su çekme özelliğine sahiptir. Bu yüzden buharcılar normal ihtiyaçlarından fazla su tüketmelidir.) Öksürük? Buharlamayı biraz azaltın. Vücudunuzun adapte olmasını bekleyin. (Sigaralarda öksürük önleyici kimyasallar vardır. Bu maddeler buharda yok.) Deriniz mi kurudu? Nemlendirici kullanın. Bu kaşıntıyı da engeller. Nadiren burun kanaması yaşayanlar da dumanı burnunuzdan vermeyin. Sadece ağzınızdan verin. Bitti. Hepsini hallettik.
Açıkçası üzerinde dikkatle durulması gereken en önemli yan etki kafein alımı konusudur. Gün boyunca bir kaç kupa kahve içme alışkanlığınız varsa ve endişe ve diğer kafein yan etkilerinde artış oluyorsa, Kafein alımını azaltmakta yarar var. Bir yakınım yeni başladığında acaba çok mu içiyorum diye şüphelendi sonra acaba az mı diye söylendi. İkisi de değildi sebep kafein miktarı düşünce her şey normale döndü.
Kayda değer bir nokta da bahsettiklerimiz elektronik sigaraya geçen sigara tiryakilerinde görülen yan etkilerdi. Hiç sigara içmeden buhara başlamak isteyenlerde bir kaç tane daha yan etki gözlemlenebilir. Vücutları nikotine alışana kadar, bazıları aşağıda verilen yan etkileri görebilirler:
Eski bir sigara tiryakisiyseniz, duyulmamış ta değildir ama bu semptomları yaşamanız zordur. Bu yan etkilerin sebebi nikotindir. Bu yüzden bu etkileri yaşarsanız ya ağır olun, ya da bu etkiler geçene kadar ufak bir ara verin buhara.Ve daha düşük nikotin oranlı bir likit kullanmanız akıllıca olacaktır. Ayrıca su alımına da çok dikkat etmek gerekir. Bütün semptomların sebebi dehidrasyon olabilir. Sebebi buhar değildir ama olsa bile bir bardak soğuk su bu problemlerin çoğunu çözer.
Kısacası hissettiğiniz her rahatsızlığı buhara bağlamayın. Şüpheniz varsa bir bardak su için. Çözümü bu kadar basit.
Oca 09, 2020 0
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 24, 2019 0
Ağu 29, 2017 0
Haz 10, 2017 0
Haz 06, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...