Sigara içmek, tüm zamanların en büyük sağlık tehditlerinden biridir. Şu anda sigara kullanan Bir milyar kişinin yarısı, çok geç olmadan sigarayı bırakmazlarsa, sigara sebepli bir hastalıktan erken ölecek. Akciğer kanseri olanların % 85 kadarı, mesane kanseri olanların yarısı doğrudan sigara sebepli. Sebep olabileceği diğer kanser türleri de Ağız boşluğu, Böbrek, Bağırsak, Mide ve Pankreas kanserleridir. Sigara içmek Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığına (KOAH) yol açar. Tıkanma nedeniyle Nefes almanın zorlanması durumu. Zatürree riskini arttırır ve kalp damar hastalıklarına sebep olur.
Çocukların Pasif İçiciliğe Maruz Kalması
Sigara içmek sadece içen kişiyi etkilemez. Pasif içicilik tüm aileyi etkileyebilir. İkinci el dumanı soluyan Bebekler ve çocukların, Menenjit ((MD) veya beşikte ani bebek ölümü gibi çok ciddi rahatsızlıklara yakalanmaları büyük ihtimaldir. Menenjit ve septisemi vakalarının yarısının sigara dumanına maruz kalmaktan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu durum sadece hastalık riskini 2 katına çıkarmaz ölüm oranlarını da ciddi biçimde etkiler.
2006 yılında Beşik ölümleri ve sigara dumanı araştırmasında, Babanın sigara içmesi annenin içmemesi durumunda çocukların aniden ölme olasılığı 1,5 kat daha fazla. Her ne kadar daha güvenli uyuma pratikleri ile bu rakam düşse de İngiltere’de annenin sigara içmesi durumunda beşikte ani bebek ölümlerinin % 86 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Tabii ki bırakmak kendi sağlığınız ve ailenizin sağlığı açısından en iyisidir. Ama söylemesi kolay tabii. Çok kuvvetli bir bağımlılık çünkü. Yıllarca sigara içmiş insanlar, yine yıllarca içmeye devam edeceklerdir. Çünkü sigarayı bırakmak çok zordur.
Nikotin sigaralardaki bağımlılık yapıcı maddedir. Ama sigaradaki en zararlı madde nikotin değildir. Sigara içenlerin sağlığını sigaradaki bir sürü kimyasallar bozmaktadır. 600 kadar zararlı kimyasal barındırır sigara. Dahası yandığında 7000 den fazla kimyasal açığa çıkar. Bütan mesela (Çakmak yakıtı), Kurşun, formaldehit (E-sigarada var diye kıyamet kopartılan bu madde sigarada ortalama 150 kat fazla var), Katran, böcek ilacı. Arsenik bile var.
Elektronik sigaralar, dumansız nikotin veren sigaralardır. Bu şekilde geliştirilerek, sigara tiryakilerinin, nikotini, sigaradaki diğer zararlı maddeleri içmeden alabilmelerini sağlar. Ayrıca daha önce bırakmayı denemiş ama başaramamış insanların sigaradan kurtulmalarını sağlar.
Elektronik sigaralar ilk çıktığında, sağlık otoriteleri konuya şüphe ile yaklaştılar. Sigara içmeyen insanların da bunları deneyeceği ve nikotin bağımlısı olabileceklerini düşündüler. İçeriklerinin sigara kadar zararlı olabileceği ve diğer maddelere geçiş yaptırabileceğinden korktular. Diğer bir görüş de sigarayı azaltmak adına kısa bir süre kullanılacağını ve bırakmak isteyen insanlar için fark yaratmayacağı konusuydu. Bu olumsuz düşünceler de Hükümetler tarafından elektronik sigaraların sigara ile aynı kategoride sayılması, halka açık alanlarda kullanılmaması düzenlemelerini getirdi. Oysa şimdilerde tıbbi otoriteler acaba Hükümetler haklı mı tartışmasını yapıyor.
Royal College of Physicians “Elektronik sigaralar hayat kurtarır.” diyor
Royal College of Physicians, İngiltere’nin en ünlü tıbbi otoritesidir. Bu kuruluş elektronik sigarayı destekleme kararı almıştır. Hükümet ve doktorlara bu cihazın desteklenerek insanların bırakmayı denemelerini sağlamalıdır diyor. Çünkü :
- Elektronik sigaralar bağımlılara, sigarada bulunan diğer zararlı maddeleri ve bilinen 43 kanserojen maddeyi vermeden, ayarlanabilen, belli bir dozda nikotin veriyor.
- Doktorlar, uzun süreli kullanımın, sakızlardan, nikotin bantlarından ve ilaçlardan daha zararlı olabileceğini, ama bunun çok düşük bir zarar olduğunu, sigaraların vereceği zararın % 5 i bile olmadığını belirtiyorlar.
- Buharcılar üzerinde yapılan araştırmalar elektronik sigaralar hakkındaki korkuların gerçekleşmediği, genç sigara içimi istatistiklerinde artış olmadığını gösteriyor.
- Buharcıların büyük çoğunluğu daha zararsız bir ürün kullanmak isteyen veya kesin bırakmak isteyen, eski sigara tiryakileri.
- Elektronik sigaralar, genelde diğer bütün metotlardan daha fazla başarılı, sigarayı bırakma konusunda.
- Sağlık otoritelerinin bu cihazlara hayat kurtaran, halk sağlığı ürünleri olarak bakmasını öneriyorlar.
Tek taraflı hantal düşünce, sigara firmalarının bu işe girip, devlet önlem alana kadar sigara kadar zararlı olabilecek elektronik sigaralar yapmalarına sebep olabilecektir.
Bu yüzden bırakmayı deneyip başaramadıysanız, hala nikotin istiyor ama sigaranın zararlarını istemiyorsanız, niye denemiyorsunuz ki?