Bazı kişiler daha fazla tiryakinin sigarayı bırakmasını sağlamak için 6-8 haftalık kür yeterli değil, bunu uzatsak örneğin 6-8 ay yapsak daha başarılı olabiliriz. diyorlar. Sizce doğru mu bu?
Bir Hipotiroid hastasını tedavi ederken levothyroxine alımını kesersek ne olur? Hastalık daha beteriyle geri döner. Peki levothyroxine’i azaltarak kessek, o zaman ne olur? Hastalık yine geri döner ama daha hafif adımlarla. Ve tedavi sonuç olarak kesildiğinde, Hastalık tüm berbatlığıyla yeniden baş gösterir. Hipotiroid kronik bir hastalıktır ve sürekli tedavi edilmesi gerekir.
Pek çok sigara tiryakisi, derinlerde yatan kronik problemleri için kendi ilaçlarını almaktalar. Bilimsel literatürde kronik depresyon hastaları, konsantrasyon bozukluğu olanlar, hafıza problemleri yaşayanlar ve şizofreni tedavisi sürenler, sigarayı bırakma terapilerinde en az başarılı olanlar olmuştur. Biraz bu konuyu eşeleyelim. Bunun sebebi ne olabilir?
Bilimsel literatür aynı zamanda nikotinin insanın modunu, Konsantrasyonunu ve ilgisini, artırmada yardımcı olduğunu ve anti pisikotik ilaçların yan etkilerini azalttığını da belirtir. Buradan anlaşılacağı üzere, Nikotin yardımıyla kronik sorunlarını bastırabilenler, nikotin alımı durdurulunca bu sorunlarla baş edemeyeceklerdir.
Böyle nikotin bağımlıları 6-8 hafta veya 6-8 ay olmasına bakmaksızın, nikotin alımı durunca kronik kondisyonda tekrarlama ortaya çıkacaktır. Hatta bazen daha da erken ortaya çıkabilecektir. Azalan nikotin miktarı bilinç altında yatan problem ile baş edemeyecek seviyeye geldiğinde problem başlayacaktır.
Institute of Medicine’in 2001 de , “Dumanın temizlenmesi”raporunda deniliyor ki, “gerçekte en ciddi programlar ve en verimli azaltma ve bıraktırma metotları da kullanılsa Amerika’da yetişkinlerin en az % 10 -15 i sigara içmeye devam edecektir. Bu % 10-15 sigara içenlerin değil, tüm yetişkin nüfusun %10-15 i yani 33 – 45 Milyon kişi demek.
2007 de Royal College of Physicians’ın Tütün tavsiye grubunun “Nikotin ve zarar azaltıcı tedbirler”, Bırakamayan insanlara yardım raporunda deniliyor ki “Bazı insanlar nikotini asla bırakamazlar. Sigara benzeri ve bu tiryakilerin kabul edebileceği bir formda nikotin sağlanabilse, milyonlarca yaşam kurtarılabilir.”
Farmasotik nikotin ürünleri bir başlangıç. Ama sigara yerini tutmakta çok eksik kalıyor. Bu konuda kural koyucular yeni bağımlılıkları engellemek için nikotin miktarını düşük tutuyor. Milyonlarca kişi sigaradan Snus, ile veya dumansız nikotin olarak adlandırılan elektronik sigaralarla sigaradan kurtuldular.
“Dumanın temizlenmesi” nin başka bir önemli mesajı da var: “… Şu an sigara içenler için en iyi yol daha fazla hasar almamak için sigarayı bırakmaktır. Bu çok mantıklı çünkü tiryakilerin duman solumasını ne kadar engellerseniz vücutlarına en az zararı vermelerini sağlamış olursunuz. Bırakamayan tiryakileri ise daha az zararı olan alternatiflere yönlendirmek hayat kurtarıcı bir hamle olacaktır.
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 24, 2019 0
Oca 23, 2019 0
Oca 09, 2020 0
Ağu 29, 2017 0
Haz 10, 2017 0
Haz 06, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...