Haz 07, 2017 Omackan Başlangıç 0
21. Yüzyılda 1.000.000.000 kişinin sigaradan veya sigara kaynaklı bir hastalıktan öleceği öngörüldü. (Bknz. Bir Milyar Yaşam Belgeseli İMDB) Bu öngörü kime ait şaşarsınız. Dünya Sağlık Örgütü. Evet Bu örgüt yaşadığımız yüzyılda Bir milyar kişinin sigara veya sigara kaynaklı bir hastalıktan öleceğini söylüyor. (Yine de sigara satışı serbest.) Hatta şöyle bir yaklaşım da var sigara kullanan 2 kişiden biri sigara sebepli bir hastalıktan ölecek.
Öte yandan sigara bıraktıran metotlar da var.
Bir antidepresan (Yan etkisi sigarayı istenmez kılmak)
Nikotin bantları
Nikotin sakızları
Nikotin sprayleri vs.
ve Elektronik sigara. (Satışı yasal değil)
Çoğu sigaracı şu espriye mahkumdur. “Niye zor olsun bırakmak? Ben en az 300 kere bıraktım” Ya da “Geçenlerde sigarayı ve içkiyi bıraktım. Hayatımın en zor 20 dakikasıydı”
Burada kendimden söz etmek istiyorum;
Eski filmleri izleseniz sigara reklamı zannedersiniz. Hepimizin sigara tiryakiliğinde taklit ederken alışkanlığa dönmüş pek çok enstantane vardır. Filmin kahramanı sabah uyanır. Akşamdan kalmadır. Yanındaki şişeye uzanır, boştur. Hemen yanındaki buruşuk pakete bakar içinde tek bir sigara kalmıştır. Onu alır zippo çakmağı ile yakar ve öyle bir nefes çeker ki sigara yakasınız gelir.
Benim gençliğimde sinema salonları duman altı olurdu. Yasak değildi ve herkes öyle bir içerdi ki oynatılan filmin ışığı, siste yol alan bir gemi gibi dumanları aşarak perdeye ulaşırdı.
Gençliğimde marifet diye başladım sigaraya sokakta sigara yakmak bile aşamaydı bizler için. 1974 yılında sigara sarmaya başladım. Kıbrıs çıkarması zamanında Antalya’da bırakın filtreli sigarayı Bafra, Birinci bulmak bile imkansızdı. Sadece tekel tütünü vardı ve tozdu. Bildiğiniz toz. O kız saçı gibi tütünler nerede o zaman? Yaşlı bir adamdan sigara sarmayı öğrendik, onu içmeye başladık. Sonraları staj için Adıyaman’a giden bir arkadaşım öyle bir tütün getirdi ki bir daha (Askerlik sürem hariç) sigara sardım. Yıllarca sigaranın avukatlığını yaptım “Sigara insanı yavaş yavaş öldürür” diyene, “Benim acelem yok” diyordum. “Öleceksin” diyene “Sen kalacak mısın?” diye demagoji yapıyordum.
Çalışma arkadaşlarım beni Çay, sigara, mouse ve klavye diye tanımlarlardı.
Nasıl bir tiryaki olduğumu anlatmak için yazdım bunları. Tabii 39 yıl sonra tütün torbadaki gibi durmadı. Düz yolda yürürken 50 metrede nefeslenir oldum. Bir çare bulmam lazımdı bu duruma. Elektronik sigarayı duymuştum internette araştırmaya başladım çoğu kişi Bulandan Allah razı olsun diyordu. Çok pahalı değilse bir deneyeyim dedim günlük sigaramı yarıya düşürse yeterdi bana. Sabah çayım ve sigaramdan asla vazgeçmeyecektim sonra da elektronik sigara ile devam edecek ve sigara sayımı azaltacaktım.
Eminönü’nde tütüncüm vardı ve elektronik sigara satmaya başlamıştı 65 liraya bir tane sahte ego tip ve likit verdi bana. Şunun tadına bak ta nikotin seviyeni bulalım dedi. Ciğerime çektim ilk nefesi ölüyorum zannettim. Sigara gibi önce ağzına çek sonra içine çek dedi. Denedim ve “Ulan bu varken niye sigara içeyim ki?” dedim kendime. Ve bitti sigara. İnanılır gibi değildi Bir daha da içmedim.
Elektronik sigarada
Bitkisel gliserin var
Propilen glikol var
Nikotin var
Aroma var
(Bunlar sigarada da var ve yanıyor.)
Sigarada bunlar dışında 400 küsür madde daha var yanmadan evvel. Tütün deyip geçmeyin. Kağıt var, zamk var, filtre var kimyasallar var var oğlu var. Yandıktan sonrası rezalet 4000-6000 madde var açığa çıkan bunların 400-500 kadarı zehirli, 40-50 tanesi kanserojen.
Bu istatistiklerle kimse elektronik sigarayı kötüleyemez aslında ama bizim düşünmemizi istedikleri gibi yönlendirdiklerinden ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Bu sadece bizim ülkede değil dünya çapında böyle.
Elektronik sigarada akrolein var diyorlar. (Şayet likit yokken çekmeye kalkarsanız ki öyle bir delikanlı yoktur, akrolein var.) Ama kimse sigarada yok mu? Demiyor. Hani duman gelince gözünüz yanıyor ya o akrolein.
Diacetyl var diyorlar. Doğru bazı likitlerde var adamlar kaldırıyor. Peki sigarada var mı? Tam 60 katı. En az içeren sigara ile en az içeren likit ölçüldüğünde bu böyle. En çok içeren likitle en az içeren sigara arasında bile 10-15 kat fark var. En çok içeren sigarayı ise muhayyelenize bırakıyorum.
Tamamen zararsız mı elektronik sigara? Hayır ama İngiliz kraliyet sağlık kurulunun açıkladığına göre elektronik sigara normal sigaradan %95 daha zararsız.
Sigara (veya nargile) içiyor musunuz? Hemen bir elektronik sigara edinin
İçmiyorsanız tevessül etmeyin.
İşte şehir efsaneleri ve gerçekler havada uçuşurken oğlumla böyle bir site yapmaya karar verdik. Bu sitede dünya çapında lehte/aleyhte ne bulursak paylaşacağız. Ve sizleri yönlendirmeye çalışacağız.
Bu arada naçizane bendeniz de tecrübelerime dayanarak sık sık makaleler ekleyecek, merakınızı giderecek açıklamalar yapmaya çalışacağım.
Sigara tiryakisi herkese dumansız, buharlı günler dilerim.
Şub 27, 2020 0
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 11, 2019 0
Eyl 25, 2017 0
Eyl 20, 2017 0
Eyl 20, 2017 0
Eyl 14, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...