İngiliz ve ABD’nin e-sigara araştırmacılarının yeni bulguları, yayıncılar için iyi haberler verdi.
University College London’daki bilim adamları, “Sadece uzun süreli NRT ve sadece e-sigara kullanımının yanıcı sigaralara kıyasla ölçülmüş kanserojen ve toksin düzeyleri ile ilişkilidir” dedi. King’s College, Londra; Buffalo, New York’taki Roswell Park Kanser Enstitüsü; Ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC). Lion Shahab’ın kurşun yazarı olarak yaptıkları, geçtiğimiz ay İç Hastalıkları Yıllığı bölümünde (abstract here) yayınlandı.
“Gözlenen kanserojenler ve toksinler”, akrolein, akrilamit, akrilonitril, bütadien ve etilen oksit, akrilonitril ve vinil klorür kombinasyonu da dahil olmak üzere bir grup uçucu organik bileşik (VOC) idi. Araştırmacılar metabolitleri (vücut VOC’leri parçaladığında oluşan ürünler) idrarla ölçüyorlardı.
İnsanlar her gün bu VOC’lara, havayı soluyarak ve yiyecek içeceklerimiz ile dahi maruz kalmaktadır. K. Udeni Alwis ve diğerleri tarafından yayınlanan araştırma. 2012’de sigara içmeyenlerin bu kimyasalların kabul edilebilir düzeyde olduğunu belirtmiştir.
Burada Shahab ve Alwis çalışmalarının sonuçları karşılaştırılmıştır. Birincisi, VOC metabolitlerinin mutlak düzeylerini bildirmedi; Bunun yerine, referans grubu olarak sigara içenleri belirledi ve sigara içenlerde düzeylerin bir yüzdesi olarak raporlarda düzeyler bildirdi. Alwis çalışmasında, yüzdeleri hesaplamaya izin veren, sigara içen ve sigara içmeyen kişilerdeki gerçek düzeyler bildirildi.
Gazetelerdeki (Shahab) ve Sigara İçilmeyenlerin (Alwis) VOC’lere Yönelik Pozlama Yüzdeleri, Sigara İçenlere Göre
Sigara İçmeyenlerin Yüzde VOC Metne Oranı İçindeki Yüzdesi
Akrolein 33% 26%
Akrilamid 43% 42%
Akrilonitril% 2.9% 2.5
Bütadien 11% 18%
Kombinasyon * 44% 35%
* etilen oksit, akrilonitril ve vinil klorür
Tablo, gazetelerde VOC maruziyetinin sigara içmeyen kişilerdeki maruz kalma oranlarına benzer olduğunu göstermektedir. Örneğin, Shahab çalışmasında, kağıtların akrilamid’e maruziyeti sigara içenler arasında% 43, sigara içmeyenlerin maruziyeti Alwis çalışmasında sigara içenlerin% 42’si idi.
Shahab raporunun yazarları, özellikle CDC’de bulunan Dr. Alwis, iki çalışmanın sonuçları arasında bağlantı kurmuş olmalıydı. Gazetelerin VOC maruziyetlerinin sigara içmeyenlerin maruz kalma durumlarına benzer olması, haber edilmesi gereken bir konudur.
Yani kısacası e sigara içen kişilerin sigaraya oranla, vücutlarındaki toksik madde oranı nefes alan, yemek yiyen biriyle aynıdır.
Şub 27, 2020 0
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 23, 2019 0
Oca 09, 2020 0
Oca 24, 2019 0
Oca 14, 2019 0
Oca 14, 2019 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...