Tütünlü sigarada, yanan tütün ve sigara kağıdının (ve 400 kadar diğer madde) aksine elektronik sigaralarda sıvı nikotin ve aromalar kullanılıyor, yanma yerine buharlaşma ile hem aroma hem de duman görüntüsü oluşturuluyor.
Her ne kadar duman gibi görünse de aslında oluşan şey buhar. Bu nedenle elektronik sigara içmeye “buharlama” terimi yaygın olarak kullanılıyor.
Elektronik sigara, tütünlü sigara içmekten daha güvenli!
Her bir kaç ayda bir, elektronik sigaralarla ilgili biri, öncekinin aksini iddia eden yeni bir çalışma yayınlandı. Geçtiğimiz Bir kaç yıl boyunca elektronik sigaraların popülerliğinin artmasıyla oluştu bu döngü. Tabi ki sürekli olarak buharlama mı yoksa sigara mı sağlığa daha zararlı sorusu üzerinde tartışıldı.
Sigaranın zararlarıyla ilgili akıllarda soru işareti yok çünkü onlarca yıldır tüketiliyor ve araştırılıyor. Şimdiye kadar elektronik sigara hakkında yapılan çalışmalarda ya sadece bir ürün üzerinde çalışma yapılmıştı ya da hayvan hücreleri üzerinde deneyler yapılmıştı.
Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları (Cancer Research UK) tarafından gerçekleştirilen yeni çalışmada ise, uzun süreli elektronik sigara kullanımının doğrudan insan vücudu üzerine etkileri inceleniyor. Sonuç;
Çalışmada 5 farklı grup incelenmiş:
1–Sigara tiryakileri,
2-Eskiden tiryaki iken, sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçenler,
3-Eskiden tiryaki iken, şimdi sadece nikotin takviyesikullananlar,
4-Hem sigara hem de elektronik sigarayı birlikte içenler,
5-Hem sigara hem de nikotin takviyesi kullananlar.
Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, sadece elektronik sigara içenler ve sadece nikotin takviyesi kullananlarda kanserojen oranları diğerlerinden belirgin olarak daha düşük.
181 hastaya ait idrar ve tükürük örneklerinde yapılan analizlerde, NNAL adlı kanserojen madde seviyesi; sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçenlerde %97.5 oranında düştüğü tespit edildi.
Çalışmada yer alan bilim adamlarından Lion Hahab, Digital Trends adlı dergiye yaptığı açıklamada, “Çalışmadan çıkarmamız gereken özet sonuç şudur: sağlık açısından, normal sigara içmektense elektronik sigara içmek özellikle de kanser riski konusunda daha güvenlidir. Elektronik sigaralar normal sigaralardan kesinlikle daha az zararlılar.” dedi.
Kanser sigara içenlerin aldığı tek risk değil elbette diyor Hahab. Önümüzdeki dönemlerde yine uzun süre elektronik sigara içenlerde solunum ve dolaşım sistemleri üzerindeki etkileri üzerinde çalışmalar yapacaklarını aktarıyor.
Oca 09, 2020 0
Oca 02, 2020 0
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 14, 2019 0
Ağu 29, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...