Bir buharcının dünyasında, likit akıtan bir tanktan beteri yoktur. Yeni bir likit deneyeceksiniz, ve atomizeriniz akıtıyor. Bu adamı deli etmekle kalmaz bir de büyük zararlar verebilir. Bu akıtma olayı cebinizde çantanızda olduysa birlikte mahvettiği eşyalar da elinizdeki aleti fırlatıp atma eğilimine sokar sizi. Tehlikesi de cabası. 12 mg/ml likit üzerinize dökülse, hemen yıkanmazsanız sizi cennete götürecek miktar 9-10 ml civarıdır. (Sentetik nikotin deri yoluyla emilir ve insan için fatal dozaj 100mg nikotindir.)
Sizlere bu güne kadar edindiğim tecrübelerden bir dizi önlem sıralayacağım ve ümit ederim ki siz de üstesinden gelebilin bu sıkıntının.
Öncelikle sorunu inceleyelim. Tank 2 nedenle akıtma yapar. (İmalat hatası yoksa)
Birincisi hava kanalından akıtma
Hava kanalını yanma odasına bağlayan açıklığa likit kaçarsa sifon olur ve bu tüm tankı boşaltır. Buradan anlayabiliriz ki kurulum akıtmada önemli bir role sahiptir. Pamuk (Wick) direnç telin (Coil) içinden ne çok sıkı ne çok serbest geçmelidir. Durun çaresi var. Sarım yaptığınız çubuk kaç mm ise pamuğu 1 mm fazla keserek bunu sağlayabilirsiniz. Pamuk fazla likit emerse, bu fazlalık hava geçitine damlar ve buyrun sifon. Atomizer akıtır. Burada belirtmem gerekir ki her tankta olmasa bile en fazla 2-3 likit dolumunda bir pamuğu değiştirmenizi öneririm. Ya da komiklik için söylüyorum, Normalde akıtmayan bir tank, akıtmaya başladıysa pamuğu değiştirin. Bu anlamda telin (Coil) Hava kanalına yakınlığına da dikkat etmeniz gerek çok yakın olması akıtmaya çanak tutar. Ama çok uzak olursa da aromadan kaybedersiniz.
Diğer bir hava kanalından akıtma nedeni de basınç uygulamadır. Üstten dolumlu atomizerlerde kapağı kapatırken oluşan basınç likiti hava kanalına itiyor ve bu da bir sifon olma vakasına dönüyor.
Bunu önlemenin birincil yolu tankı ağzına kadar doldurmamak. Ve dolum yaparken hava ayarını sonuna kadar kapatmak. Bu kafi gelecektir ama emin olmak istiyorsanız tankı doldurduktan sonra kapağı bir diş takıp ters çevirerek likitin kapağa akmasını beklemek te önemli bir tedbir. yukarıda likit yerine hava olunca sifon oluşmasına sebebiyet vermeden vidayı kapatabilirsiniz. Bu arada likit bitmeden ekleme yapıyorsanız tüm likit aktıktan sonra bir kaç saniye daha bekleyin ki likit emilen yerdeki likit te aşağı insin. Bu arada likit aktıysa da hava kanalını açıp, etrafına bir peçete sarıp, drip tipten kuvvetlice üflerseniz biriken likit peçeteye gelir ve sifon olayı önlenmiş olur.
3 sene önce aldığım bir tank geldi aklıma. Orchid V3. Ben böyle bir buhar performansı görmedim. Buhar aroma zevk dört dörtlük. Gel gelelim tank akıtıyor. Likit koyarken ne yaparsan yap hava da basıyorsun içine ve akıtıyor. Tüm interneti taradım, yok bu tank akıtıyor. Sonunda azaltmayı başardım ama keyfine tüküreyim böyle buharlamanın. Tankı dolduruyorsun ters. düzeltmiyorsun modu üste takıp bir kaç kez ateşliyorsun. sonra yeniden ateşliyorsun ve hala tersken 3-4 kez nefes çekiyorsun. Basıncı engellemeyi başardıysan akıtmıyor. ama ağzına likit dolma olasılığı da var tabii. Duvara fırlatmak istediğim tek tank oydu. Şu anda hurdalarım arasında duruyor.
Diğer sebep ise hava kanalı dışında akıtma ki bunu aşağıda irdeleyeceğim.
Tankınızı doldururken dikkatli olun
Yavaş yavaş doldurun ve yanma odasına likit gelmemesine dikkat edin. hava deliğine gelebilecek fazladan likit akıtmaya sebep olabilir. Daha da kötüsü ateşleme yaptığınızda ağzınıza kızgın likit sıçratabilir.
Tankı doldurur doldurmaz yana yatırmayın
Özellikle ağzına kadar doldurulmuş tankınızı alışkanlıkla yan yatırır ve başka bir şeyle uğraşmaya giderseniz, döndüğünüzde akıtmış bulabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda veya doldururken tankı dik pozisyonda tutma alışkanlığı edinirseniz daha iyi olur. (Yine de tankı ağzına kadar doldurmayın)
Tankı kapattığınızdan ve contaların güvenli olduğundan emin olun
Tankları açıp kaparken, hatta moda takıp çıkarırken daima nazik davranın. diş kaptırmamaya özen gösterin. Bunun en kolay yolu vidayı önce ters yöne çevirip oturma sesini duyduktan sonra vidalamaktır. Asla güç uygulamayın bunlar hafif bir kuvvetle yerine oturabilecek şekilde imal edilmişlerdir.
Contalar eskidiyse değiştirin. asla sıkarak halletmeye çalışmayın. hidroliklerle uğraşan firmalarda her boy conta vardır ve istediğinizde para bile talep etmezler sadece ölçüleri gösterin yeter.