Buharlama, “sigara içmenin taklidi” olarak nitelendirilebilir. e-likitten bir cihaz yoluyla elde edilen buharın içe çekilip dışa verilmesi olayıdır. Buharı oluşturan maddeler bitkisel özlü yağlar mumlar aromalar ve diğer kimyasal maddelerdir. Bu içeriklerin insan vücudu üzerindeki etkileri henüz yeterince araştırılamamıştır. (geçen kısa süre yüzünden) Genelde sağlık üzerindeki etkileri çok olmasa da hala elektronik sigaraların ciddi bir rahatsızlığa sebep olup olmadığı tartışılmaktadır.
Şeker hastalığı, beslenme ile ilgili bir rahatsızlıktır. Pankreasın salgıladığı insülin hormonunun azlığı/yokluğu olarak ilişkilendirilir. Insulin, vücuda giren şekerin (glikoz, fruktoz, laktoz vs..) kana geçerek vücuda dağılmasına sebep olur. Bu hormonun yokluğunda, karbonhidratlar kanda dolaşır damarları tıkar ve kan akışını engellemeye başlar. Şeker hastalığına ne sebep olur bunu belirlemek zordur. En bilinen sebepler, Beslenme bozukluğu, obezite, hareketsizlik, tütün dumanı, bazı virüsler ve genetik faktörler.
Elektronik sigara ve cihazlar, su, aroma, propilen glikol, Bitkisel gliserin ve belli bir miktarda (üreticiye bağlı) nikotin ihtiva eder. Sigaralarda ise fazladan katran, arsenik, kadmiyum, ve benzen var. Bunların tümü potansiyel kanserojenler.
Piyasada sıfır nikotinli cihazlar vardır. Ama incelerseniz bir çok likitte nikotin vardır. Nikotin buharlama konusunda en tehlikeli maddedir. Bağımlılık yaptığı ve damarların daralmasına sebep olduğu bilinmektedir. Doktorlar bilirler ki, sigara içen şeker hastalarında, sigara içmeyen şeker hastalarına nazaran daha düşük kan şeker kontrolü vardır. (HA1c)
Amerikan kimyasal birliği (American Chemical Society) nin 2011 de yaptığı bir araştırmaya göre, nikotin Şeker hastası sigara tiryakilerinde, şeker artmasına sebep olan ana sebeptir. Bu yüksek kan şekeri değerleri bazı hayatı tehdit edem komplikasyonların artmasına sebep olur. Böbrek hastalıkları, kalp damar sistemi rahatsızlıkları ki kalp krizi veya sinir hasarına sebep olabilir.
California State Polytechnic University’de PhD Xiao-Chiuan Liu, Kan hücrelerini nikotine maruz bıraktı. Bu deney sonucunda Hemoglobin A1c (Kan şeker kontrolüne yarayan ölçü) artışı gözlemlendi. Nikotin miktarı artırılınca HA1c nin de arttığı tespit edildi.
Bu güne kadar yapılmış araştırmalara göre elektronik sigaralarda nikotin vardır. Bu yağ birikim formasyonunda artış riskini getirir. Buradan da damarların tıkanmasına ve şeker hastalığına yol açar sonucu çıkarılabilir.
Bununla birlikte şeker hastası olan sigara tiryakilerinin elektronik sigaraya geçmesi yararlı olabilir. Elektronik sigaralar sigarayı bırakma aracı olarak kullanılabilir. Normal sigaralarda elektronik sigaralarda olduğundan çok daha fazla nikotin vardır. ve çok fazla kimyasallar vardır aynı zamanda. Buharlama, daha az nikotin içermesi nedeniyle şeker hastalığıyla ilgili zararları azaltır.
Buharlama ile şeker hastalığı arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Buharlamanın şeker hastalığına sebep olması gibi bir olasılık çok zayıftır. Ancak bu buharlamanın şeker hastalığını kötüleştirmeyeceği anlamına da gelmez. Nikotin nasıl alırsanız alın zararlıdır. Yine de elektronik sigarada daha az nikotin olduğu için daha fazla tüketme eğilimi olduğu da unutulmamalıdır.
Sonuç? Şayet sigara içmiyorsanız veya elektronik sigara kullanmıyorsanız en iyisi başlamamaktır. Buharlama sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Bu yolla sigaradan aldığınız zararlı ve kanserojen maddeleri de almazsınız sigarayı bırakırken. Ancak sigara bırakmanın nikotin içermeyen yöntemleri de vardır.
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 24, 2019 0
Oca 23, 2019 0
Oca 09, 2020 0
Ağu 29, 2017 0
Haz 10, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...