Çok rahatlıkla söylenebilir ki nikotin çok kötü bir üne sahip.
Ne kadar ölümcül olduğundan kansere sebep olduğu şehir efsanesine kadar bütün bu ön yargılarla çok uzun zamanlardan beri bir tehdit olarak algılanıyor. Elektronik sigaralar ortaya çıktığından beri nikotin içerdiği için o da tehdit olarak algılandı. Nikotin çok ciddi bağımlılık yapar, kalp problemlerine sebep olur, ergenlerin beyinlerine zarar verir vs gibi eleştiriler gelmeye başladı.
Bu algılar dünya çapında sonuçlar da yaratmaya başladı tabii. Avıstralya’da buharlamak serbest ama ülke çapında nikotin ihtiva eden likitlerin satışı yasak.
Tabii tütünün en kötü imajlı kimyasalı olduğundan, kötülenmesi de normal. Ama sırf insanlar ve bazı hükümetler nikotine düşman olduğundan tehlikeli diye tanımladığı için tehlikeli olmaz nikotin.
Nikotinin vücudunuza ne yaptığını merak ediyorsanız, bilimsel verilerin peşinden gideceksiniz şehir efsanelerinin değil.
Elektronik sigaralar daha yeni. Ama biz sigara kaynaklı olmayan nikotin kaynaklarını uzun zamandır biliyoruz. Nikotin sakızları, nikotin bantları ve zarar azaltma ürünleri yani snus gibi. Dolayısıyla bu işi derinlemesine inceleyebiliriz. Nikotin zararlı mıdır ve vücudunuza ne yapar bilgisi yukarıda belirtilen ürünler sayesinde incelenebilir duruma gelmiştir. (Komik değil mi? bu kadar bağırış çağırışa bu ürünler hiç katılmıyor)
Nikotin tütünde bulunan maddeler arasında en bilinen maddedir. Bir alkoleiddir. Bu da demektir ki azot içeriklidir ve kimyasal olarak kafein ve kokain benzeridir.
Aslında patates, domates ve patlıcanda da bulunur ancak 1 gr tütünde 20 mg nikotin varken 1 gr patlıcanda 0.0001 mg vardır. Çok azdır yani. Ve patlıcan sebzeler arasında en çok nikotin bulunan bitkidir. Yani patates ve domateste bundan bile azdır nikotin.
Sigaralarda genellikle 10 mg nikotin bulunur. Ancak bu nikotinin hepsi vücuda girmez sigara içerken.
Sigarada yanma olayı olduğundan bir miktar nikotin bu yolla harcanır. Bir kısmı da kaçınılmaz olarak filtreye takılır. Sonuç olarak sadece az bir miktar non iyonize nikotin vücuda girer. Sigara içerken alacağınız miktar her bir sigara için 1 mg civarındadır.
2. Bölüm yakında…
Oca 09, 2020 0
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 24, 2019 0
Ağu 29, 2017 0
Haz 10, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...