Son dönemlerde sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu iddiasıyla elektronik sigaranın kullanımı oldukça yaygınlaştı. E-sigaranın bağımlılık yapıcı bir tütün ürünü olduğunu, içerisinde kanserojen madde barındırdığını, ciddi sağlık problemlerine yol açtığını belirten Yeşilay uzmanları uyarıyor: Elektronik sigara masum değil, zehir saçıyor!
Yardımcı olduğu iddia olsa, Kullanımı yaygınlaşmaz değil mi? Neden ilaç, nikotin bantı, nikotin sakızı vs yaygınlaşmıyor da elektronik sigara yaygınlaşıyor? Ha bu arada o sınıfa sokmaya çalışıyorlar ama bir tütün ürünü değil, Elektronik sigara.
Dünya Sağlık Örgütü dünyada önlenebilir ölüm ve hastalıkların nedeni olarak sigaranın ilk sırada olduğunu belirtiyor. Buna bağlı olarak tütün ürünlerinin kullanımını ve zararlarını azaltmak amacıyla çeşitli tedavi yöntemleri, ilaç ve ikame ürünler geliştiriliyor. Bu ilaç ve ürünlerin birçoğunun ekonomik çıkarlarla üretildiğini ve hiçbir tıbbi uzmanlık onayı olmadan piyasaya sürüldüğünü söyleyen uzmanlar, bunlardan birinin de e-sigara olduğunu belirtiyor. E-sigara güvenli olmayan, kullanıcıya taşıyıcı bir sistem içinde nikotin sunan elektronik bir alet. Son dönemlerde sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu iddiasıyla e-sigara kullanımı oldukça yaygınlaştı. E-sigaranın söylendiğinin aksine sigara bırakma ürünü değil, nargile, pipo, puro gibi bir tütün ürünü olduğunu belirten uzmanlar, bu ürünün tütün endüstrisi tarafından üretildiğinin altını çiziyor. Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan özellikle ürünü pazarlayan tütün endüstrisinin ana hedef kitlesinin gençler olduğunu ve gençler arasında da e-sigaranın çok süratli ve endişe verici şekilde yaygınlaştığını belirtti.
Tütün üreticilerinin bir yılda üretip sattıkları sigaraları uç uca eklerseniz, Mars gezegenine gidip geri dönüyor. Onların böyle bir sorunu olamaz. Ama İlaç kartelleri zor durumda. Normal bir antidepresanın fiyatı 10-15 Lira iken, yan etkisi sigaradan soğutmak olan bir antidepresanı 200-250 Liraya satıyorlar. Nikotin bantları, sakızları falan da cabası. Bunların elektronik sigara karşısında hiç şansları yok. Çocukların sigaraya başlama yaşı ilk okula kadar düşmüşken, sigara firmaları kimi hedefliyor? Ana okullarını mı?
E-sigaranın kanserojen ve bağımlılık yapıcı maddeler içerdiğini söyleyen Ceylan şu açıklamalarda bulundu; “Elektronik sigaralar solunum sistemi üzerine olumsuz etkileri olan kimyasal maddelerdir. Bu kimyasalları soluyan ikinci şahıslar sigara gibi pasif içici olmaktadırlar. Ayrıca, e-sigara kullananların sigara ve diğer tütün ürünlerine geçişi daha kolay olmaktadır. İnternet ortamında sağlığı desteklediği yönünde reklamların yasaklanması, ünlülerin ürün hakkında reklam ve destek vermelerinin engellenmelidir.”
Önemli olan elektronik sigaranın kanserojen madde içerip içermediği değil. Sigara ile karşılaştırılması. O kanserojen madde sigarada ne kadar var elektronik sigarada ne kadar var?
Bağımlılık yapması da ayrı tartışma konusu. Çünkü sigaraya ne katıyorlarsa, elektronik sigaranın bağımlılığı sigaranınki kadar sert değil. Günde 30 gr. Tütün saran bir adamdım. 4 yıllık elektronik sigara geçmişimden sonra 4-5 saat dışarı gidip gelip sigarada olduğu gibi saldırmıyorum elektronik sigaraya.
E-sigaradaki nikotin zehirliyor
Bilimsel çalışmalar ve deneyimlerin kullanıcıların e-sigarayla birlikte sigarayı da tükettiğini gösterdiğini belirten Ceylan; “Elektronik sigara ve sigaranın ikili kullanımı en sık e-sigara kullanım türüdür. Yani kişiler sigarayı bırakacağım diye e-sigaraya başlarken sonraki günlerde sigara ile e-sigarayı beraber kullanan bağımlılar haline gelmektedirler. E-sigara ve sigaranın birlikte kullanımında kişilerde, akciğer hastalıklarına ek olarak kalp-damar hastalıklarında artış gözlenebilmektedir. E-sigara, kullanan kişide bağımlılığa yol açmaktadır. Ayrıca kartuşlar nikotin sızıntısı yaparak cildin fazla nikotine maruz kalmasına ve hatta zehirlenmesine yol açmaktadır. Yanı sıra bu ürünler elektronik olduğu için kullanım aşamasında patlaması gibi olaylarla da çok sık karşılaşılıyor.” açıklamasında bulundu.
E-sigaradaki nikotin zehirli diye bir kavram yok. Nikotin zaten zehirli bir madde. Haşere ve fare zehiri olarak kullanılıyor. Zaten konu nikotin değil. Katran. Sigara nikotin yüzünden değil katran yüzünden kötü, kanserojen, öldürücü.
Elektronik sigara kullanıcılarına sigara içirten sebep, kendine has likiti ve doğru nikotin seviyesini bulamamış olmasıdır. Hatta doğru kullanmayı da beceremiyor olabilir. Çünkü pek çok kişi elektronik sigaradan ilk nefeslerini çektikten sonra sigara içmezler. İçtikçe nikotin ihtiyacının arttığı da yalan çünkü çoğu elektronik sigara kullanıcısı, zamanla azaltır nikotini. Ben 24mg/ml ile başlamıştım. Şu an 3mg/ml ile buharlıyorum. Ve tamamen sevdiğim için, yaşlı olduğum için kullanıyorum ihtiyacım yok.
Kullanımının sürekli hale gelmesi için nikotin miktarı artırılıyor
E-sigara batarya, püskürteç ve nikotin içeren bir kartuş olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Kartuş içindeki nikotin miktarı değişebiliyor. Ama üreticiler kullanımı sürekli hale getirmek için kartuş içindeki nikotin miktarını artırıyor. İçerisinde 100 mg’a kadar yüksek miktarlarda nikotine rastlanan ürünler zehirlenmeye yol açacak miktarda. Ayrıca kartuş içindeki sıvının deri ile temas etmesi özellikle çocuk, hamile, emziren kadınlar ve yaşlılar için ciddi bir tehlike. Dünya Sağlık Örgütü yüksek nikotin içeriğine sahip olsun olmasın tüm e-sigara kartuşlarının çocuklar ve riskli gruplardan uzak tutulması gerektiğini söylüyor. Yanı sıra tek bir kartuş 10-250 nefes arasında nikotin barındırıyor, bu da normal 5-30 adet sigaraya denk geliyor.
Yukarıda belirttim gibi artmıyor zamanla azalıyor. Ve 5-30 sigaraya denk gelen nikotin alıyor kullanan 5-30 sigaralık katranı almıyor. Sigara içiyorsanız ağzınıza bir nefes sigara alıp beyaz bir kağıda üfleyin. Gördüğünüz katran sizin probleminiz. Ve Elektronik sigarada aynı deneyi yaparsanız sadece su gelir en ufak leke olmaz.
3mg/ml nikotinli bir likitin 30 ml’sinde 90 mg nikotin vardır. Kabul. Ama bu likiti en arsız buharcı 3 günde içer normalde ise 1 hafta gider Kafanıza dikip içmezseniz sorun yok. Yine de çocuklardan uzak tutulması gerektiğine katılıyorum. Bu yüzden bütün aklı başında likit şişeleri çocuk korumalıdır.
E-sigara yasak ama “serbest”!
E-sigaranın Türkiye’de üretimi ve ithali yasak. Ancak halen kaçak yollardan, bazı elektronik market ya da internet üzerinden gayri resmi şekilde ruhsatsız temin edilebiliyor. Alışveriş merkezlerinde ve internette satışının olması, zamanının çoğunu bilgisayar başında ve alışveriş merkezlerinde geçiren gençlerin e-sigaraya kolay ulaşmasına neden oluyor. Yanı sıra 4207 sayılı tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanun kapsamında elektronik sigara da mevcut. Ancak denetimler ve standartları oldukça yetersiz. Bu da tütün kontrol sağlık politikalarının halk sağlığı açısından potansiyel riskleri en aza indirgeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini gösteriyor. Uzmanlar böylece, sigaradan daha az zararlı olduğu imajını oluşturmaya çalışan tütün endüstrisinin e-sigarayı normalize etmesinin önüne geçilerek, sigara ve e-sigara kullanımının azaltılabileceğini belirtiyor.
Tütün endüstrisi kendisini garantiye aldı. Amerika’da öyle standartlar getirdiler ki sadece sigara firmaları elektronik sigara yapabilsin. Tabii bu kimsenin umurunda değil. Sigaracıların da. Burada elektronik sigaraya bulaşmadan önce geçenlerde elektronik sigara kanunu hafifletildi. Neden? Marlboro bir tür elektronik sigara geliştirdi o satılsın diye. Komik değil mi kimse bahsetmiyor.
E-sigaralarda uyuşturucu tehlikesi
Bazı e-sigaraların kartuşlarının kullanıcı tarafından da değişimine olanak tanınmaktadır. Bu durum, kartuşun içine başka bağımlılık yapıcı zararlı maddelerin de konulmasına imkân verdiğinden ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. EMCDDA (Avrupa Uyuşturucu Madde ve Bağımlılık İzleme Merkezi) tarafından sentetik kannabinoidlerle ilgili yapılan değerlendirmelerde de son dönemde Avrupa’da bu maddelerin sıvı formuyla karşılaşıldığı ve bunların e-sigara kartuşlarının içerisinde tüketildiği raporlanmıştır.
Yapmayın bunu. Bunu yapmak isteyenin elektronik sigaraya ihtiyacı yok ki çaydanlığa da koyar. Çayı da yasaklayalım mı?
Sigarayı bıraktırmaz
E-sigaranın sigarayı bıraktırdığına dair istatistiksel hiçbir tıbbi kanıtı yok. Yapılan tıbbi çalışmalarda e-sigaranın sigara içme isteğini azaltmadığı gösteriyor. Aksine e-sigara kullananların sigara ile beraber kullanma oranlarının gittikçe arttığı görülmekte. Tütün içermediği, nikotin içerdiği iddia edilen e-sigaralarda nornikotin, miyozmin gibi tütün ürünlerinin saptandığını belirten Prof. Dr. Erkan Ceylan şu bilgilere yer veriyor; “E-sigaranın dumanında da gliserol, propilen glikol ve nikotine ek olarak asetaldehid, aseton, formaldehid, kadmiyum, kurşun, nikel, bakır, kalay gibi metaller saptanmıştır. E-sigara dumanındaki nikotin sigarada olduğu gibi bağımlılık yapıyor. Ayrıca daha kontrolsüz ve yüksek doz nikotin alındığı için mide-bağırsak sisteminde yan etkilere, baş ağrısına, çarpıntıya, ağız ve ciltte hastalıklara neden oluyor.” Sigarayı bırakmak isteyenlerin bir uzman desteğiyle bu süreci kolaylıkla ve doğru bir şekilde atlatabileceklerini belirten uzmanlar, yanı sıra Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığıyla birlikte hayata geçirdiği “Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma” kampanyası kapsamında hazırlanan bırakabilirsin.org sitesinden de faydalanabileceklerini belirtiyor.
Burada, belirtmem gerekir ki sigarayı da nargileyi de bıraktırdığını bildiğim yüzlerce hatta binlerce kişi sayabilirim size.
İngiltere’de kraliyet tıp kurumu (veya adı her neyse arayıp bulabilirsiniz) Elektronik sigaranın sigaradan %95 daha zararsız olduğunu bildirdi. Aynı kuruluş 1963’te de sigaranın yayılmasının çok tehlikeli olduğunu durdurulması gerektiğini bildirmiş.
Siz şuna cevap arayın sigaranın öldürücü olduğu kesin, içinde 40 küsür kanserojen ve 400-500 zehirli madde içeriyor. Dünya sağlık örgütünün belirttiğine göre sigara içen her 2 kişiden biri sigara sebepli bir hastalıktan ölecek
Sigara satışı serbest….
Elektronik sigara üzerinde henüz detaylı tarafsız inceleme yok ama düz yolda yürüyemeyen adamı yokuş çıkartabildiği ispatlı.
Elektronik sigara satışı yasaklanması
Utanan birileri çıkar mı sizce?
Şub 27, 2020 0
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 23, 2019 0
Oca 09, 2020 0
Oca 24, 2019 0
Oca 16, 2019 0
Oca 14, 2019 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...