Tütün ve sağlık değerlendirme platformu (PATF) Tarafından yapılan çalışmalara göre Buharlayanlar bu alışkanlığa sigara tiryakilerinden çok daha hafif bir biçimde bağlanıyorlar. Bu buluş, buharcılar için hiç te şaşırtıcı değil. Ama elektronik sigaraya atfedilen yaygın yalanları düşünürsek, bu çalışma, elektronik sigara kullanarak sigaradan kurtulmak isteyenler için çok hayati bilgiler içeriyor ve dikkate değer, ve de yayılması gerekir.
“Önleyici ilaç” (Preventive Medicine) Tıp dergisinde yayınlanan çalışmada 30.000 kişilik dev bir araştırma amaçlanmış. Söz konusu katılımcılar gencinden yaşlısına ve değişik çevrelerden oluşturulmuş. Ve anket tamamlanınca çalışmaya uyan kişiler ayıklanmış içlerinden. Yani hali hazırda sigara/buhar içenler. Böylece ellerinde 3.500 kişi kalmış.
Bu grubun %95 i sigara tiryakileri. Halen yanan tütün kullananlar. % 5 te Buharcı var. Ancak buharlama yapanların %93 ü eski sigara tiryakisi olanlar. Bu çok cesaretlendirici bir sonuç, sigarayı buharla bırakmak isteyenler için.
Çalışma gösteriyor ki Buharcı katılımcılar zorlandıklarında, yani yasaklı yerlerde içmedikleri zaman sigara tiryakileri kadar nikotin ihtiyacı duymuyorlar. İçmemek onlara sigara tiryakileri kadar zor gelmiyor. Ayrıca kayda değerlik açısından, ortalama buharcılar, günlük ilk nefeslerini sigara tiryakilerinden çok daha sonra çekiyorlar.
Elektronik sigaralarda kayda değer, diğer bir konu da, kullanıcının bağımlılığı doğrultusunda kullandığı nikotin seviyesini ayarlayabilmesi. Normal sigarada aslında çok ta tehlikeli olmayan bu bağımlılık yapıcı maddeye ek olarak ölüme sebep olabilecek pek çok zehirli madde de var. Elektronik sigarada nikotin seviyesinin ayarlanabilmesi demek azar azar düşürerek bu bağımlılıktan kolayca kurtulabilme imkanı. Bu da birden bırakıp eziyet çektirmeyi engelliyor.
Bu çalışma, elektronik sigara endüstrisine bilgisizlikten konulmuş saçma ve komik uygulamaların düzene sokulmasını da sağlayacaktır. Bu, buhar kullanarak, sigara içenlerle aynı sepete konulmaktansa, çağın en büyük salgınından e-sigara ile kurtulmak isteyenler için çok önemli. Şu anki uygulamalar ve duygusal klişeler, esas itibariyle sigara içmeyi gerçekten bırakmak isteyenlere verilen en büyük zarar. Sırf bu yanlışı düzeltsin yeter.