Haz 22, 2017 Omackan Haberler 0
Sigara firmalarının “daha az zararlı” mesajıyla “ısıtılmış tütün ürünleri” için çalışmalar yaptığını belirten Dağlı, “Şu anda devletle pazarlık yapmaya çalışıyorlar, bu çok ciddi bir tehdit ve ahlaksız bir tekliftir” dedi.
Sağlığa Evet Derneği temsilcileri Türkiye’nin tütün ürünleriyle mücadelede geldiği nokta ve sigara firmalarının yeni hamlelerini anlatmak için İstanbul’da bir basın toplantısı yaptı.
Özellikle alternatif tütün ürünlerinin kullanımındaki artışa dikkat çeken Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara firmalarının yeni pazarlama stratejilerinin peşinde olduklarını söyledi. “Türkiye’yi bekleyen yeni tehditler var” diyen Dağlı, “ısıtılmış tütün ürünleri” adı altında pazarlama yapıldığını aktararak şöyle konuştu:
“ÇOK CİDDİ BİR TEHDİT VE AHLAKSIZ BİR TEKLİF”
“Sigara firmaları, sigaranın zararlarının ortaya çıkması ve kabul edilmesinden sonra ‘daha az zararlı’ dedikleri yeni ürünlerin peşinde. Yeniden, ‘zararı azaltılmış ürünler’ ile karşımıza çıktılar. Ancak zararı azaltıldığı iddia edilen bu ürünler de kanser yapıyor. Asıl zararın; sigaranın ucundaki yanmadan kaynaklandığını, yeni ürünlerde sigaranın ucundaki yanmayı azalttıklarını, dolayısıyla yanmayan, ısıtılan bu ürünlerin daha az zararlı olduğunu iddia ediyorlar. Bu amaçla yaklaşık 430 bilim insanını satın aldılar ve bu ürünlere girdiler. Şu anda devletle pazarlık yapmaya çalışıyorlar ve bu yeni ürünlerde kanuni şartlardan muaf olmak istiyorlar. Bu çok ciddi bir tehdit ve ahlaksız bir tekliftir.”
“ISITILMIŞ TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN HAVA LİMANINDA REKLAMI YAPILIYOR”
Tıpkı diğer tütün ürünleri gibi vücudun her tarafına zarar veren ısıtılmış tütün ürünleri ile ilgili endüstrinin reklam kampanyalarına başladığını sözlerine ekleyen Prof. Dağlı, ”Örneğin Kıbrıs Hava Limanında bu ürünlerin reklamı bile var, ‘ısıtılmış, zararsız nikotin’ diye reklam yapıyorlar. Yani biz sigarayla mücadele ederken, kimsenin bilmediği ürünler piyasaya sürülüyor, tıpkı hibrit arabalar gibi” diye konuştu.
TÜRKİYE SİGARAYLA MÜCADELEDEKİ KAZANIMLARINI KAYBEDİYOR
Sağlığa Evet Derneği temsilcilerine göre, uzun süredir sigarayla mücadelede başarılı adımlar atan ve uluslararası kuruluşlardan ödüller alan Türkiye, bu kazanımlarını birer birer kaybetmeye başladı ve Türkiye’nin karnesi giderek zayıflıyor.
Örneğin; 2013 yılında Avrupa Tütün Kontrolü Skalasında 5. sırada olan Türkiye, 2016’da 9. sıraya düştü. Ülkemizin Tütün Kontrolü Sürdürülebilirlik notu da zayıf, 59. Tütün kullanımı en yüksek olan 24 ülke arasında yer alan Türkiye’de sigara içenlerin sayısı artarken, sigaraya başlama yaşı düşüyor ve artık daha çok kadın sigara içiyor.
“ÜLKEMİZDE SİGARAYA BAĞLI ÖLÜMLERDE AZALMA YOK”
Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurumu ((TAPDK) verilerine göre Türkiye’de 2011’e kadar tütün üretiminin azaldığını söyleyen Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek ise, “2016 itibariyle tütün tüketimi konusundaki kazanımlarımızı kaybettik” dedi ve ekledi:
“2008-2011 yılları arasında Türkiye’de tütün üretimini azalttık ama sonra başka dinamiklerin devreye girmesiyle tütün üretimi arttı, ihracatı ise hiç azaltmadık. Maalesef Türkiye komşularına tütün, başka bir deyişle hastalık satan bir ülke oldu. Nargilede de artış çok yüksek. Ülkemizde sigaraya bağlı ölümlerde azalma yok, hiçbir şey değişmiyorsa bir yerde hata yapıyoruz demektir.”
“MEVZUAT İHLALİ YAPILIYOR”
Pasif içiciliğin yılda 600 binden fazla ölüme yol açtığını belirten Prof. Dr. Pınar Ay ise mevzuat ihlallerine vurgu yaptı, “İşletmeler mevzuata uyum göstermiyor ve ihlaller çok yüksek. Verilen cezalara rağmen durum böyle devam ediyor” dedi.
“POLİTİK TERCİH YAPARAK TEŞVİK VERİYORSUNUZ”
Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesine işaret eden Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Efza Evrengil de “2016 sonu itibariyle Türkiye’nin TKÇS’ne uyumu zayıf veya çok zayıf çıktı” dedi.
Sözleşmede Madde 5.3’ün halk sağlığı politikalarının tütün endüstrisi çıkarından korunmasını talep ettiğini kaydeden Evrengil, “Tütün endüstrisine teşvik sağlanamaz diyen 5.3 maddesi var. Ama buna rağmen politik tercih yaparak teşvik veriyorsunuz ve TKÇS’yi kadük haline getiriyorsunuz. Yani tütün endüstrisinin müdahaleleri TKÇS’ye uyumu önlemiştir” ifadesini kullandı.
“ELEKTRONİK SİGARA İÇİN MERDİVEN ALTI TARİFLER VERİLİYOR”
Bir diğer tehlikenin de elektronik sigara olduğunu belirten Prof. Dağlı, elektronik sigaranın Türkiye’de yasal olarak satılmadığını ancak sosyal medya formlarında 60 bine ulaşan üye sayısı ile satış yapıldığını, tamamen kimyasal maddelerle merdiven altı tarifler verildiğini söyledi.
“SİGARAYA KARŞI YENİDEN SEFERBERLİK BAŞLAMALI”
Tütün endüstrisinin oyunlarına gelmemek için ciddi adımlar atılması gerektiğini söyleyen Dağlı sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye’de tütün üretimi azalmıyor, yasaya uyulmuyor. Bu yüzden yeniden seferberlik başlamalı. Biz; hastalarımız ölmesin, Amerikan, İngiliz tütün firmaları para kazansın diye Türk vatandaşları kanser olmasın istiyoruz. Bunlar şikayet ya da eleştiri değildir. Bizler, sorunun yeniden masaya yatırılması ve çözüm bulunması için çabalıyoruz.”
Diyor Sn yetkili.
Çok kafa patlattım. Marlboro bu IQOS denilen aleti niye yaptı. Pahalı ve sigara içmekten pek farkı yok. Kim bakar ki falan diye düşündüm.
Son zamanlarda, Yeşilay, Türk Toraks derneği, Sağlığa evet derneği bir toplu saldırıya geçtiler. Ortak noktaları:
iqos üzerinden elektronik sigaraya saldırmak,
Elektronik sigara tütün ürünüdür demek (IQOS öyle ya)
Ve ülkemizin en kapsamlı elektronik sigara forumuna bulaşmak.
Sn Dağlı, Ordinaryus profesör olsa benim gibi elektronik sigara veteranlarının yanında cahil sayılır. Kötüleyeyim derken komik yorumlar yapıyor. Likit içinde su, propilen glikol, nikotin ve bitkisel gliserin var diyor. Sn. Dağlı, inanırmısınız bu maddeler sigarada da var. Yanmamış sigaranın 400 küsür ayağından dördü.Hatta aromayı da katmak gerek. 5 olsun. Bu maddeler sigarada yanıyor, elektronik sigarada buharlaşıyor. Kimyasallar diye geçiştiriyor ama bunlar çok tanıdık kimyasallar. Yediğimiz tüm popçiklerin içinde, diş macunu, ağız gargarası içinde bunlardan var. Dahası propilen glikol hastane ve kliniklerde dezenfektan olarak kullanılıyor. Solunuyor mu diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Tabii ama esas hoşunuza gidecek olan Astım inhalerları içinde taşıyıcı olarak kullanılıyor. Hatta elektronik sigaranın fikir babası olan sis makinelerinde de Propilen glikol var.
Su yok sayılır nereden duydu bilmiyorum. Bazı kişiler PG alerjisi olduğu için saf VG li likitler kullanırlar ve özellikle soğukta VG (Bitkisel Gliserin) çok viskoz bir sıvıdır. İnceltmek için su ve hatta votka kullananlar var.
Baktım yok demeyin Bitkisel gliserin demezler E422 derler.
Şimdi açık konuşalım 10 yıllardır elektronik sigara var. Ve sizlerin, İlaç firmalarının, sigara üreticilerinin ve devletlerin öyle labaratuvarları, öyle imkanları var ki, bu incelemelerde en ufak bir şey bulunsaydı, şimdiye kadar bulunurdu. Ve ot tıkardınız çanına. Geliriniz nereden bilmiyorum ama elektronik sigaranın yanan sigaradan kat be kat daha az zararlı olduğunu siz de biliyorsunuz. Sadece şehir efsaneleri üretebildiniz cahillere. Patlıyor dediğiniz pillerden yapılıyor araba ve bisiklet güç kaynakları. Kim bilir bir bataryada kaç tane 18650 pil var. Biri için bize patlar diyorsunuz.
Ben bilim adamı olsaydım, bilgimle alay ettirmezdim demagoji yaparak.
Forumdaki 60,000 kişiyi nasıl aşağılayabiliyorsunuz şaşıyorum. Orada ne Doktorlar, ne mühendisler, ne laborantlar var. Hiç Kimse fanatik olarak bağlı değil elektronik sigaraya. Örneğin bendeniz,
Sigara içiyormusun? Hemen elektronik sigaraya geç.
İçmiyormusun? Uzak dur diyenlerdenim.
Şimdi bildiğiniz konuya dönelim. Elektronik sigara likitinde
PG var (Propilen glikol
VG var (Vegetable glycerin)
Nikotin var Yapay bu nikotin tütün nikotini kadar bağımlılık yapmıyor
Aroma var (Burada dikkatli olmak gerek bu aromalar su bazlı olmalı yoksa böbreğin canına okur)
Aslında tütün mamülleri diye bir döküman vardı bulursam burada paylaşacağım ama bulabildiklerimi ekleyeyim şu satışı serbest olan sigara ve siz Elektronik sigara ile kavga ediyorsunuz. IQOS la olan kavganıza biz de varız ama sakın e-sigara ile IQOSu aynı yere koymayın.
Amonyak: Temizlik malzemelerinde bulunur.
Angelica root extract: Kansere yol açar.
Aseton: Oje temizleyicisi olarak kullanılır.
Arsenik: Zehir olarak kullanılır.
Asetik Asit: Asit etkisi gösterir.
Benzen: Boya ve kauçuk maddelerin yapımında kullanılır.
Bütan: Hafif sıvılarda bulunan zehirli bir gazdır.
Fenol: Dezenfektan olarak kullanılır.
Karbonmonoksit: Zehirli gazdır.
Kadmiyum: Pil yapımında kullanılır.
Siyanür: Öldürücü zehirdir.
DDT: Yasaklanmış bir böcek zehiridir.
Ethyl Furoate: Öldürücü bir maddedir.
Kurşun: Yüksek miktarda alınırsa zehirlidir.
Formaldehid: Kimyasal maddedir. Kadavra koruyucudur.
Methoprene: Zehirli bir maddedir.Böcek zehiri olarak kullanılır.
Megastigmatrienone: Kimyasal bir maddedir.
Metanol: Roket yakıtı olarak kullanılır.
Maltitol: Diyabetik tatlandırıcıdır.
Naftalin: Zehirli maddedir. Güve ilacı olarak kullanılır.
Metil isocyanate: Zehirli bir maddedir. Hindistanda 2000 kişinin ölümüne neden olmuştur.
Polonyum: Kanser yapıcı radyoaktif bir maddedir.
Toluene: Endüstriyel çözücüdür.
Bakın bunlar sigarada bulunan zehirlerin bazıları. Tamamı 4000 madde. 500 ü zehir, 50 si kanserojen
Açıkça görmeniz gerekir ki SİGARA İÇEN BİRİ İÇİN Elektronik sigara limandır.
Mar 17, 2018 3
Eyl 30, 2017 0
Eyl 29, 2017 0
Eyl 27, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Eki 25, 2019 0
Oca 11, 2019 0
Eki 08, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...