Günümüzde insanların çoğu sigara tiryakisi ve hepsinin hedefi bırakmak.
Her çağın belirleyici buluşları vardır. Örneğin İnternet. Ardından da cep telefonları. Elektronik sigaralar da şu anda popüler olan icatlardan. Ancak pek çok tartışma ve karşı görüş te getirdi yanısıra. Elektronik sigaraların sağlayacağı alternatif Üstünüze sinen koku yok, yanma yok, sigaraların pisliklerinden kül yok.
Sigarayı bırakır bırakmaz insan vücudunun tamire başladığına şüphe yok. Ancak sigarayı bırakmak için buharlamayı seçenlerin durumu ne? Vücudunuz daha sağlıklı olabiliyor mu bu yolla? Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz ama bu konudaki tıbbi araştırmalar pek açık değil.
Bilim insanlarının elinde yeterli veri yok dedi Sağlık Bakanı.(Amerikan) Bir tarafta CDC (Amerikan hastalık kontrol ve önleme merkezi) Elektronik sigaraların insan sağlığı üzerine negatif etkileri hakkında bir sürü bildiri yayınladı. Kampanyalardan birinde, hem elektronik sigara hem de normal sigara içen bir kadının 34 yaşında akciğerinin çöktüğü anlatıldı.
Öte yandan bu alandaki bazı araştırmacılar, mesajı tersinden alıyorlar. Onlara göre sigarayı bırakıp elektronik sigaraya başlayanların kalp damar sistemleri temizlenmeye başlıyor. Tıbbi otoritelerin ortak kanısı, hangi yolla olursa olsun sigarayı bırakmak insan sağlığı için çok yararlı. Sigara tiryakisi milyonlarca kişi için elektronik sigaralar kabul edilebilir bir alternatif.
Bağımlılık uzmanları, elektronik sigaralar hakkında ortak bir karar vermelerinin zor olduğunu belirtiyorlar. Markalar, ve adına likit denilen içlerine konan sıvının çok çeşitli olması bunun sebebi. Bu sebep FDA’in (Amerikan ilaç ve yiyecek idaresi) konuyu düzenleme ve kurallara bağlamaya çalışma sebeplerinden biri.
Elektronik sigaralar nikotin taşıma açısından farklı mekanizmalara sahip. Bazıları nikotini düzenli bir biçimde taşır. Kullanıcı dozajı kendi de ayarlayabilir. Bu yüzden bilimsel araştırmalar bir şekilde tuhaf oluyor. İçindeki malzemelerin kriterleri çok değişik olduğundan araştırmalar çok zor oluyor.
Yine de, uzun vadede elektronik sigaraların normal sigaralardan daha az zararlı olduğunu çünkü elektronik sigaraların yanan duman çıkarmadığını gösteren destekleyici bir çalışma da var. Sonuçta elektronik sigaralarda normal sigaradan çok daha az karbonmonoksit soluyorsunuz. Ancak bazı araştırmalar bu sonuca da karşı çıkıyor. Elektronik sigara likitlerindeki kimyasalların insan vücuduna daha zararlı olabileceğini iddia ediyorlar.
Şubat 2015 te Rochester Üniversitesince yapılan bir araştırmada likitlerdeki aerosol ve aromaların ciğerlerdeki hücrelere zarar verdiği tespit edildi. CDC Tarafından başlatılan bir kampanyada da Elektronik sigaralar ile normal sigaraların aynı anda kullanılmasının çok kötü olduğu ve bunu yapmamanız gerektiği dikte ettiriliyor.
Bazı halk sağlığı uzmanları ve bağımlılık uzmanları sigara tiryakilerinin ikna edilip, elektronik sigaraya geçmelerini uygun bulmuyorlar. Ancak doktorlar sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçenlerin tıkanan damarlarının açılmasına yardımcı olduğunu ve kalp sağlığı için iyi olduğunu savunuyorlar.
Sigarayı bırakıp elektronik sigaraya geçmek isteyenler için acaba daha sağlıklı bir tercih mi sorusu hala sürüncemede ve araştırmacılar bu tahrik edici sorunun cevabını bulabilmek için milyonlarca dolar harcıyorlar.
Kaynak : Eva Wang – Vaporesso
Çevirenin notu: 4 yıllık buhar maceramda bir tek vaporesso ürünü kullanmadım. Hatta görmedim bile. Ama WEB sitelerinde çok yararlı bilgiler buldum ve elektronik sigara imalatçısı oldukları halde reklam yapmayıp güncel sonuçları tarafsızca anlatmalarından etkilendim doğrusu.
Oca 09, 2020 0
Eki 25, 2019 0
Oca 25, 2019 0
Oca 24, 2019 0
Ağu 29, 2017 0
Şub 27, 2020 0
Resmi gazetede de yayınlanması ile birlikte e-sigara ve türevleri ülkemizde tamamen yasaklandı. İthalatı yasaklanan cihazların yolcu ile beraberinde ülkeye sokulması ve transit geçişine ilişkin düzenleme yetkisi Ticaret Bakanlığı’na verildi. Keşke sigara bağımlılığı...Henüz kimse bir zorunluluk getirmedi ama pek çok elektronik sigara (Kullan at modeller) ve likitler üzerlerine tıpkı yiyecekler gibi bir...